„Családsegítő szolgálatok foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásainak fejlesztése”

A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2009 szeptemberétől 2011 augusztusáig az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány „Családsegítő szolgálatok foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásainak fejlesztése” pályázat keretében a meglévő három munkanélküliekkel foglalkozó szakembere mellé három pályakezdő szociális szakember foglalkoztatására nyert finanszírozást. A pályáztatás során három olyan pályakezdő kollégát sikerült kiválasztani, akik elhivatottan végezték munkájukat a munkaerő-piacról tartósan kiszorult emberek helyzetének javítása érdekében.

 

A projekt időszaka alatt 53 fő tartós munkanélküli helyezkedett el az elsődleges munkaerő-piacon, a közfoglalkoztatásban további 62 fő fordult meg az említett időszakban.

 

Az ifjú kollégák segítségével az Álláskereső Klub hetente már 3 alkalommal fogadta a betérőket. A szolgáltatás nagyon népszerűnek bizonyult az ügyfelek körében, egy-egy alkalommal átlagosan 28-30-an keresték fel a klubot.

 

2009 novemberétől a Munkaügyi Központban a Központ munkatársai Szociális Információs Pontot működtetnek (2011 augusztusáig 215 főnek nyújtottak információt).

 

A két év alatt folyamatosan indultak csoportok (Álláskereső klub, Teaház, Álláskeresési technikák tréning, Élesztő csoport, Sose halunk meg, Háztartás gazdálkodás), a 24 hónap alatt kb. 120 ügyfél fordult meg ezeken az alkalmakon.

 

A projekt lényegi elemei a pályázat lezártát követően is tovább élnek. A három pályakezdőből kettő továbbra is az intézmény csapatát erősíti, akik használják és továbbadják a két év alatt szerzett tudást. Az Álláskereső klub megváltozott konstrukcióban, de továbbra is működik. Újra és újra indulnak az ügyfelek igényeire reagáló csoportok, és mind a Szigony Alapítvánnyal, mind a Munkaügyi Kirendeltséggel továbbra is gördülékeny a Központ együttműködése.